Fødsel og Dåb

TILLYKKE med jeres lille søn eller datter - I HAR FÅET ET DEJLIGT BARN!

Læs om dåb, navngivning, faddere og anmeldelse af fødsel nedenfor

Deltag i online kirke på vores facebookside i denne Coronatid

Vores online Gudstjenester er en dejlig blanding af Gospel, Prædiken & Salmer.

Hvad skal du gøre?

En af de første, der får den glædelige nyhed, er præsten/kirkekontoret i moderens bopælssogn.

Hvis der er en jordemoder med til fødslen, på et hospital eller hjemme, står hun for fødselsanmeldelsen. Hvis I føder uden jordemoder, skal I selv sørge for at melde fødslen til kirkekontoret eller præsten i moderens bopælssogn.

Hvis barnets far og mor er gift,  har forældrene naturligvis fælles forældremyndighed.

Er barnets far og mor ikke gift, men ønsker anerkendelse af faderen og fælles forældremyndighed, skal faderen via borger.dk sende en 'omsorgs- og ansvarserklæring' senest 14 dage efter fødslen. Den skal være digitalt underskrevet af jer begge, og den vil fra borger.dk automatisk blive sendt til moderens/jeres bopælssogn.

Dåb

I er meget velkomne til at fejre dåb/navngivning i kirken! Her bliver jeres barn velsignet af Gud og optaget i det kristne fællesskab. Derfor er det en rigtig festdag i kirken. I dåben svarer vi på barnets vegne ”ja” til den kristne trosbekendelse. Man kan sige, at dåben er en slags gave fra Gud til barnet, som forældre eller faddere siger "ja tak” til på barnets vegne.

Ønsker I dåb i Græse/Sigerslevvester kirke, er I altid velkomne, når I bor i sognet, eller har tilknytning hertil.

Kontakt Sognepræst Signe Voldby for en reservation i god tid, på 47 31 30 46/61 33 74 55 eller på svo@km.dk.  Så finder vi sammen et tidspunkt til dåben og dåbssamtalen, hvor I får mere information om dåben, dens betydning og alt det praktiske.

Navnet

Jeres lille barn skal navngives senest 6 måneder efter fødslen. Det kan ske i forbindelse med dåben, og I kan også anmelde navngivningen på www.borger.dk, hvis I fx skal have pas til jeres barn.

Hvis du ikke har NemID  kan du gå ind på  www.personregistrering.dk, hvor du finder en navngivningsblanket, som I skal aflevere personligt i bopælssognet, efter aftale med præsten/kirkekontoret.

Faddere

Der skal være mindst 2, højst 5 faddere. En fadder er vidne til dåben, og skal være medvirkende til, at barnet vokser op i den kristne tro. For at være fadder skal man være døbt med en kristen dåb, man skal være over konfirmationsalderen, og man må ikke have tilsluttet sig et ikke-kristent trossamfund.

Gudfaren eller Gudmoren er den person, der bærer barnet til dåben og indskrives som fadder.

Faddere kan være rigtig vigtige for barnets tro!

Find fx nogle gode børnegudstjenester og tag dit fadderbarn med i kirke! Nogen markerer dåbsdagen årligt, synger salmer eller læser bibelske fortællinger. Andre tager fadderbarnet til fodbold eller laver vandkamp – det er også vigtigt! Men en af de største gaver, I kan give jeres fadderbarn, er at bede for dem, så alle Guds løfter i dåben, om at Han er der alle dage indtil verdens ende, kan blive til håb og tro og glæde hos det barn, I er faddere til.